måndag, februari 19, 2007

Jag tror i alla fall att lärarna är anställningsbara

Ja vänner... det finns egentligen fruktansvärt mycket som det borde skrivas om just nu. Kårobligatorium, ny examensordning för lärarutbildningen och i anslutning till det sistnämnda de två lärarförbunden som för en polariserad debatt som får mig att bli mäkta irriterad. LR:s Metta Fjelkners inlägg på DN-debatt fick mig närmast att vilja lämna förbundet, men antar att man får köpa det politiska spelet som de söker spela för att få uppmärksamhet för sina ståndpunkter. Frågan är vart de kommer ifrån, jag tror få lärarstudenter i Jönköping känner igen sig i Fjelkners beskrivning av utbildningen.

Arbetsgivarna i regionen har uttalat sig positivt om de utexaminerade studenternas anställningsbarhet. En stärkt statlig styrning och dimensionering av utbildningsplatserna är dömt att misslyckas och signalerar en olycklig syn på utbildning som sådan. Ämneskunskaperna och den didaktiska kopplingen håller omtalat hög kvalitet i Jönköping inom flera områden. Studenterna ger efter flera positiva förändringar i det allmänna utbildningsområdet utvärderingar över medelvärdet och sist men inte minst håller den verksamhetsförlagda utbildningen erkänd kvalitet med stor frihet för studenterna och med utbildade handledare.

Hmm... dit jag tänkte komma var i alla fall att jag egentligen inte orkar skriva om något av detta just nu. Jag är nämligen lite för trött... nåja, kan väl tillägga att helgen spenderades tillsammans med styrelsen på Lundsbrunn kurhotell i Västergötland. Det är ett fantastiskt bra gäng och jag vill verkligen tacka alla för en mycket trevlig helg. Ni är guld värda!

4 kommentarer:

Sandra sa...

Nu kommer jag få onda ögat av dig, men ligger det inte liite i det som debatten handlar om? Kommer det inte bli så att vi har en mängd lärare med kombinationer som det inte finns tjänster till? (ink. jag själv då...) Skolorna kommer inte hinna med att ändra. Se bara på tidigare-lärarna som väljer "lätta" ämnen men som inte har kunsakperna sen att lära barn läsa eller skriva... Har sett alldeles för många exempel på det nu när ja läst mina specialiseringar. Det finns också väldigt många som faktiskt lyckas glida igenom hela utbildningen med förvånansvärt dåliga kunskaper. Det är skrämmande då det handlar om ett yrke där vi ska lära andra det vi kan. När jag har pratat med många som läser i t.ex Göteborg, Stockholm så säger många att vår utbildning verkar vara för lätt... Kanske är det inte så, och kanske har jag fel i allt jag skriver, men faktum är att jag har tänkt på att utbildningen ibland haltar, och det kanske betyder nåt? Eller? Nu kommer du bli lika arg på mig som på DN-kvinnan :-)

Sandra sa...

Vi får nog ta och komma hem till dig nån dag för en fika så vi kan diskutera det här lite mer :-)

Andreas Wass sa...

Heh... såklart jag inte blir sur. Du har ju helt rätt i mycket av det du skriver. Valfriheten är för många ett problem och skapar lärare som inte alltid är anställningsbara, men jag tror inte att vi måste bygga om hela utbildningstrukturen för att råda bot på det. I de ändringar som den nya examensordningen föreslår från hösten 07 kommer valfriheten troligen att begränsas, speciellt för de som har ambition att få en examen på avancerad nivå. Det går alltså bygga utbildningen utan att riva upp konceptet med en delvis sammanhållen utbildning. Beroende på vilken lärare man skall bli så kan jämförelse med andra lärosäten få olika svar. Själv har jag hört om högskolelärare från Sthlm som framhåller Jönköping som ett föredömme avseende t.ex. ämnesdidaktik.

Vad jag helt enkelt menar är att trots att lärarutbildningen även i Jönköping har problem så är mycket av den generalliserande svartmålning som görs långt ifrån en korrekt beskrivning av nuvarande lärarutbildnings möjligheter. En konstruktiv dialog och utvärdering skall göras, det är bra. Sedan måste lärosätena få möjlighet att utveckla utbildningen, precis som alla andra utbildningar får. Varför ska vi hela tiden riva sönder just lärarutbildningen? Jo, för att alla vill tycka till, alla vill sätta spår, alla vill rida på vågen om den dåliga skolan..som om det var den förnyade lärarutbilningens (från 2001) fel.

Nåja... roligt att diskutera, jag fortsätter gärna :)

Anonym sa...

Du har så kloka synpunkter att du brde lämna LR omedelbart..