onsdag, maj 23, 2007

Tre dagar i Sthlm - lärarutbildning, etiopisk mat och retention

Nyss hemkommen från en tredagarsvistelse i Stockholm med flertalet utbildningspolitiska erfarenheter med mig hem finns det mycket som man skulle kunna skriva om.

I måndags deltog jag i en första träff med Högskoleverkets bedömargrupp gällande lärarutbildningen. Helt klart en spännande skara människor med olika bakgrunder, perspektiv och kompetenser som under ett år framåt har att utvärdera svensk lärarutbildning. Dagen bestod i en blandning av skåpmat om svenskt högskolesystem och bolognaanpassning (även en del nordiska bedömare deltar i arbete) och intressanta frågeställningar och diskussioner rörande vårt kommande arbete.

Under tisdagen träffades SFS kompetensnätverk för mångfaldsfrågor på SFS kansli. Själv fick jag möjlighet att ha ett kortare föredrag om hur Jönköpings Studentkår arbetat/arbetar med mångfaldsfrågor det senaste året. Förutom spännande exempel från Lund diskuterades också frågor om tillgänglighet och jämställdhet ur olika perspektiv. På kvällen besökte vi en etiopisk restaurang tillsammans - en ny kulinarisk upplevelse som jag gärna prövar fler gånger och starkt kan rekommendera.

Idag onsdag var det dags för konferens rörande retentionsfrågor. Retentionsarbete syftar till insatser/verksamheter som främjar studenternas studier på olika sätt för att generera kvalitet, minska tidiga avhopp och inkludera alla studenter på olika sätt. En mycket väl genomförd och spännande dag med deltagare såväl från studentkårer som från flertalet lärosäten i landet. Det är intressant att höra om hur målet med en breddad rekrytering är på väg att övergå till att också innefatta, eller rent av ersättas av långsiktigare arbete som syftar just till att främja studenternas möjligheter att genomgå utbildningen genom t.ex. den typ av studierelaterade verksamheter som vi i Jönköpings Studentkår arbetar mycket aktivt med just nu. Det är dock långt ifrån ett självklart skifte i synsätt och dessvärre finns det fortfarande mycket kvar som måste göras för att högskolan skall vara verkligt öppen för alla. Själv ser jag ett stort behov av förändringar i regeringens regleringsbrev som tydligt visar på att dessa frågor är ytterst viktiga att prioritera. I Jönköping har vi i Studentkåren nyligen lyckas få igenom vissa förändringar i stiftelsens uppdrag till fackhögskolorna, men det är egentligen lång från den typ av uppdrag som vi skulle vilja se.

Inga kommentarer: