onsdag, juni 20, 2007

Några ord i kårobligatoriefrågan

Härom veckan skrev Stockholms universitets rektor, Kåre Bremer, i sin blogg om Erland Ringsborgs (regeringens utredare i kårobligatorieutredningen) besök i SUHFs styrelse. Även om Ringborg inte kunde ge några svar på frågan om framtida finansiering för studentorganisationerna så gör Bremer följande bedömning:

"jag bedömer risken som stor att utredningen föreslår att lärosätena får stå för dessa kostnader. Det betyder i klartext att de kostnader som i dag täcks av kåravgifterna i framtiden ska belasta grundutbildningsanslaget. Det betyder i sin tur att de på grund av den redan urholkade studentpengen idag alltför få undervisningstimmarna ska bli ännu färre. Studenterna slipper kåravgiften men till priset av ännu mindre undervisning. Det vore en utomordentligt dålig lösning."

Det är lätt att som studentrepresentant hålla med om denna farhåga. Det är viktigt att studenternas röst även i framtiden inte står beroende av annan part som kan ha direkt intresse i verksamheten. Om inte extra medel skulle skjutas till blir det precis som Bremer skriver, en ytterligare nedskärning i den redan alldeles för låga så kallade studentpengen.

Nåja. Ännu återstår bland annat för Ringborg att analysera Studentkårernas verksamhet, ekonomi och arbetsinsatser utifrån det material som studentkårerna i dagarna själva skickar in till utredaren.

Inga kommentarer: