lördag, oktober 21, 2006

25:4

Utbildningsminister Lars Leijonborg flaggar idag för ett avskaffande av den så kallade 25:4-regeln som innebär att de över 25 år med minst 4 års arbetslivserfarenhet får en egen ingång till högskolan (DN). Regeln syftar till att bredda rekryteringen till högre utbildning för att både ge fler chansen att studera på högskolan, men också för att öka perspektiven, erfarenhetutbytet osv. inom utbildningen och se det som en viktig kvalitetsaspekt. Det är en del av det som vi brukar benämna som mångfald.

Alternativet till regeln skulle då vara individuella prövningar där t.ex. arbetslivserfarenhet skulle kunna vara en del. Faran som jag ser det är dock att den bedömningen riskerar att bli subjektiv och innebära olika kriterier vid olika högskolor. Detta riskerar i sin tur att skapa en situation där det blir väldigt otydligt gällande vad som krävs för att komma in och det subjektiva urvalet kan få effekter som kan bli ett hot mot mångfalden och människors lika rätt och möjlighet att läsa vid högskolan.

Så... ett varningens finger. Ta inte bort fungerande och jämnlika system bara för sakens skull. Fundera på de långsiktiga konsekvenserna avseende effekt både för enskilda individer och för utbildningsverige i stort.

Inga kommentarer: