fredag, oktober 06, 2006

Nya ministrar och Kristina Lugn

Dagens bloggämne är självklart den nya regeringen. Själv kommenterar jag helst utnämningen av Lars Lejonborg som utbildningsminister och Jan Björklund som skolminister. Först vill jag dock instämma i både vänster och högerföreträdares kritik mot utnämningen av Nyamko Sabuni som integrations- och jämställdhetsminister. Hon verkar leva ett eget politiskt liv med åsikter som inte är förankrade i något politiskt parti. Hur skall hon kunna inge förtroende? Beklagligt förefaller även utnämningen av Cecilia Stegö Chilò som kulturminister. Borglighetens avsaknad av kulturpolitik förstärks ytterligare med en f.d. Tibrochef som inte ens vet vilka frågor som ingår i hennes post. Hoppas jag har fel.

Åter till utbildningspolitiken. Helt klart blir det spännande att följa den kommande utvecklingen. Jag ska försöka måla upp några av de presenterade beskeden med kort kommentar.
  • Avpolitiserade högskolestyrelser
    Ja visst, tror inte betydelsen skall överskattas. Politikerna är inget hot mot den akademiska friheten och har ofta inte kunskap att ”styra” ett lärosäte. Frågan är om inte näringslivsrepresentation är ett större hot mot den akademiska friheten? Jag vet inte, vad tror ni?
  • Stärkta forskningsanslag till framstående forskningsmiljöer
    Visst är det bra med ökade forskningsanslag, frågan är vilka lärosätet som kommer anses som särskilt framstående? Är Jönköping ett av dessa? Ja kanske. Det är dags att se möjligheterna och kvaliteterna med spetsiga och profilerade lärosäten och inte bara till stora drakar som Lund och Uppsala.
  • Kvalitet före kvantitet
    Bra, så länge inte mångfalden hotas och pengarna kommer grundutbildningen till del, dvs. inte bara pengar till forskning. För vad är en högskola utan utbildning och utan studenter?
Sammanfattningsvis tror jag ändå man skall gå in med en positiv attityd när det gäller utbildningspolitiken. Slevtagen i grytan kommer säkert märkas men inte vända upp och ner på utbildnings-Sverige.

Och så en kommentar till några förslag på ny skolpolitik.
  • Betyg skall ges i fler steg än idag, och från årskurs sex
    Fler steg? Nej nej nej. Mer stress för elever, mer godtycke och arbete för lärare. Svårare att upprätthålla en målrelaterad kunskapssyn. Tidigare betyg? Jag tror inte på det, mer stress, snävare kunskapssyn. Principen av betyg är tveksam och detta är fel håll, tyvärr.
Bra kulturminister eller inte. Kulturen kan idag glädjas åt nya ledamöter i Svenska Akademin. Kristina Lugn på akademiens fjortonde stol är ett härligt tillskott. Lugn är en fantastisk poet, dramatiker och samhällsdebatterande kulturpersonlighet. Go Kristina!

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra Andreas! Träffsäker och påläst som vanligt. Det är bra synpunkter du för fram. Måste också hålla med om Lugn...